Kdy se miminko pozná v zrcadle aneb Vědomí své identity


Jak vidí miminko

Novorozence od prvních týdnů života fascinují lidské tváře, jejich výraz, úsměv a  pohled.  Ve tváři se odrážejí emoce a pro dítě je lidský obličej prvotním zdrojem informací.

vývoj zraku miminka

Miminko brzy pozná tvář matky a svých nejbližších, a to i v zrcadle nebo na fotografii, mnohem dřív než sebe samo. 

 
Asi v půl roce začne miminko vnímat zrcadlo.

Napřed si prohlíží rodiče a pak fascinovaně prohlíží miminko, které se na něj v zrcadle usmívá. Také se na něj zasměje, ale jakmile se ho chce dotknout, narazí na hladkou plochu, což jej deprimuje. Mimiko své pokusy opakuje a postupně si všímá, že jeho malý kamarád dělá to samé.  Což jej rozveseluje a někdy mate. Po čase se však fascinace změní v nezájem a dítě se k zrcadlu obrátí zády.

Kojenecké stimulační obrázky

Chvíli trvá, než přijde na to, že je v zrcadle ono samo.

6.-8. měsíc si začíná uvědomovat svou identitu. Odpoutává od matky a uvědomuje si, že existuje jako samostatná bytost. A tak když ho maminka vezme do náruče, postaví se s ním před zrcadlo a řekne: „Podívej, to jsi ty,“ dostává další zrnko sebevědomí.
 vývoj zraku miminka

 Je to významný vývojový posun.  S jistotou se dítě v zrcadle bezpečně poznává teprve v 15 až 22 měsících. 

Snadno si to můžete ověřit malým testem. Přiblížíte se k miminku, které je před zrcadlem a máte jeho oblíbenou hračkou. Pokud se otočí, aby si ji vzalo, je jasné, že chápe princip odrazu. Obvykle k tomu dochází na počátku batolecího období. Kolem druhého roku je čas na druhý test. Když je batole něčím zaujaté,  nenápadně mu uděláte na čele tečku, např. rtěnkou tak, aby to nezpozorovalo. Pokud si před zrcadlem sáhne na čelo, aby si tečku otřelo, je jasné, že osobnostní rozvoj zdárně pokračuje.

kdy se dítě pozná v zrcadle

Jakmile se dítě v zrcadle pozná, táhne ho to k němu, chce se stále prohlížet a obdivovat.

Tato fáze narcisismu je běžná, patří k další vlně sebepoznávání a formování sebeúcty. Když se batole dostatečně seznámí se svou tváří, můžete mu jej ukázat na fotografii, snadno se na ní pozná, obvzvlášť když je na fotce s rodiči. Zafixuje si tuto situaci a když na fotografii místo sebe uvidí s rodiči jiné dítě, chvíli mu trvá, než si uvědomí, že ten malý je někdo jiný. A zneklidní. Je to porušení řádu a jistoty. 

sebepoznání batole

Prožívat sebelásku a získat sebedůvěru je základním kamenem při dalším procesu začleňování do společnosti.

kontrastní karty pro novorozence

Pro plynulý rozvoj kognitivních funkcí jsou dobré Kojenecké stimulační obrázky.

Více o nich v příspěvku Jak vidí novorozenec aneb Význam černobílých obrázků

Upraveno 15.10. 2022