7.měsíc miminka aneb Lezení a uchopování

novorozenec vývoj

          7. měsíc je obdobím zlepšování síly celého těla, a to především lezením.

Kojenec se začíná stavět na všechny čtyři a v této poloze se snaží pohybovat. Klade střídavě pravou ruku a levé koleno a levou ruku a pravé koleno dopředu. Zpočátku se pohybuje nekoordinovaně, koncem 7. měsíce zvládá pohyb  automatický. Lezení je velmi důležitá schopnost, která rozvíjí zádové a šíjové svalstvo. Buduje tak základ pro zdravou chůzi.
 vývoj novorozence

            Zdokonaluje též jemnou motoriku.

Precizně překládá předměty z jedné ruky do druhé. Dokáže něco uchopit do ruky, aniž by upustilo předmět, který už drží v druhé ruce. Jeho pohyby jsou čím dál tím přesnější a cílenější, dokáže se bez problému dotknout pojmenovaného předmětu. Rozvoj motoriky ovlivňuje poznávání, používání samostatného myšlení, trpělivost a soustředění. Pokud jste v minulých měsících podávali dítěti lahev s příkrmy, dokáže ji nyní uchopit a udržet zcela samo.     

Zlepšuje souhru mimických svalů se svaly jazyka. Díky tomu pomalu přestává slintat, protože již dokáže nadbytek slin posunout směrem k hrtanu a bez problému polknout.

             S vývojem mimických svalů souvisí též rozvoj “řečových” dovedností. Již koncem 6. měsíce umí otočit hlavu k pojmenovanému předmětu. V 7. měsíci již dokáže reagovat i na další zvukové projevy, básničky, písničky a říkadla. Při říkance “Paci, paci, pacičky” většinou umí zatleskat, při rozloučení se slovy “Pápá” mává ručičkou a navíc již používá slabiky, jako jsou “ma”, “ba” nebo “ta”.

AdobeStock_275093605

Vzrůstá také zájem dítěte o předměty v okolí.

Dívá se na předměty, ukazuje na ně,sahá po nich a bouchá a třepe s nimi. Sleduje hračky, které spadly z kočárku či jídelní židličky, ve svém zorném poli. Pokud spadnou mimo jeho zorné pole, zapomene na ně.
Dospělého vědomě sleduje v celém prostoru pokoje. Mimikou vyjadřuje nudu, úzkost, ale i očekávání
 

novorozenec vývoj

   Stává se čím dál aktivnější při navazování sociálních kontaktů.

V přítomnosti dalších osob na sebe upozorňuje žvatláním, natahuje ruce, směje se. Dokáže také lépe reagovat na mimiku. Když se na něj někdo usměje, umí se usmát nazpět, stejně dokáže reagovat i na zamračení. Objevují se také první známky stydlivosti či nedůvěry vůči cizím osobám, např. lékaři. Kontakt, který byl tak dosud zcela bezproblémový, může být doprovázen pláčem a snahou “schovat” se u matky či otce. Rodičům, kteří se o dítě starají nejvíce, dává také přednost před ostatními, což je logické.

Kdy se miminko pozná v zrcadle
Poznává se v zrcadle, více v článku Kdy se miminko pozná v zrcadle aneb Vědomí své identity.
 vývoj miminka

          Miminku pomůžete nacvičováním lezení a vzpřimování na pažích na všech čtyřech.

Posiluje tak paže a břišní svaly. Kromě toho jej můžete připravit na překonávání překážek. Cvičení spočívá v tom, že si matka nebo otec lehne na zem, dítě položí na sebe a láká jej, aby přelezlo na jednu či druhou stranu například za hračkou. Vaše tělo v této hře funguje jako měkká a bezpečná živá překážka, na které dítko natrénuje překonávání těch skutečných a tvrdých, které na něj mohou číhat ve vašem domově.
 vývoj dítěte po měsících

            Kromě lezení se nezapomeňte zaměřit též na vývoj motoriky.

Často podávejte dítěti hračky nebo předměty nestandardních rozměrů či materiálů,

např. velký míč, který musí uchopit oběma rukama, nebo plyšové zvířátko.
Dítě se tak naučí odhadnout velikost předmětu a podle toho zvolit úchop, případně použít obě ručičky.

miminko 7 měsíců
7. měsíc je obdobím osamostatňování,

Dejte svému dítku šanci hrát si co nejvíce o samotě. Dejte mu k dispozici pouze bezpečné hračky a zkontrolujte předměty, které jej obklopují, aby neohrožovaly jeho zdraví.
Předejděte situacím, kdy byste museli dítěti některé předměty brát a zakazovat, výchova podněcováním a pochvalou funguje vždy lépe než zákazem a výhrůžkou.
Z černobílých hraček vybírejte jakékoli, které máte doma. Dítko je totiž nyní objevuje zcela novým způsobem.

kontrastní hračky pro miminka

Kalendářová kniha pro hraní na bříšku.

Upraveno 15.10. 2022

Předchozí díly:
1. měsíc miminka aneb Perný začátek
2. měsíc miminka aneb 1. úsměv
3.měsíc miminka aneb Každé dítě jedinečné
4.měsíc miminka aneb Více a lépe
5. měsíc miminka aneb Zkoumání začíná
6. měsíc miminka aneb Lezu, lezu...

Pokračování:
8. měsíc miminka aneb Oko - ruka
9. měsíc miminka aneb Rovně sedím, skoro chodím 
10. měsíc miminka aneb 1. slova
11.měsíc miminka aneb 1. krůčky
12. měsíc miminka aneb 10 slov